2017. február 14., kedd

Beszélgetés Kaáli Nagy Géza professzorral

A mai ismét különleges nap volt a számomra, ugyanis részt vehettem egy pódiumbeszélgetésen, Kaáli Nagy Géza professzorral.


Rendkívül sok érdekes dolgot tudtam meg a magyarországi lombik intézetek atyjáról, aki egy igazi vízi ember. A 3 gyerekes, 74 éves nőgyógyász nem csak szeret pecázni, de megrögzött vitorlázó is, rengeteg versenyen szerepelt kiemelkedően katamaránjával. Fantasztikus egy figura, sajnálom hogy csak 1,5 órás volt a beszélgetés.
Sok egyéb információtis megtudtam az élettörténetéről (pl. ő találta ki, hogy a laparoszkópiánál mini kamerával kukkantsanak be a hasüregbe) , a lombik intézetek is porondon voltak. Pár érdekesség, többnyire adatok, ami a kedves olvasóimat is érdekelheti (nem jegyzeteltem, de remélhetőleg jó még a memóriám)
- A 30-40 közötti párok 20%-a meddő és ez a romló tendencia nem csak Magyarországon igaz, hanem minden fejlett országban (még a kisebbségről is elhangzott, hogy hasonló problémákkal küzdenek ők is) szük nadrág, életmód, stb.... mindenki tudja aki érintett...
- 8 Kaáli intézet van kicsiny országunkban, melyek összesen évi 10 ezer meddő párt látnak el.
(Dr. Berkő Péter, aki a beszélgetést folytatta, olyan adatot közölt, ami cseppet megmosolyogtatta a professzort, mi szerint Miskolcon 18%-os sikerrátája volt idén az inszeminációknak, ami jócskán az országos átlag feletti: 10-12%)
- Évente kb. 2500 Kaális lombikbaba születik meg
- Megközelítőleg eddig 100 ezer pár fordult meg intézeteikben
- Kb. 100 magyar lombik unokáról tudnak
- Felmerült egy kérdés, hogy mennyire sérültek ezek a gyerekek lelkileg, szellemileg, fizikailag. Mivel a lombik gyerekeket születésük után nem követi nyomon az intézet (nincs rá kapacitása), ezért ezt így nem lehet megmondani, egy leheletnyit talán nagyobb a kockázat, de elenyésző.
- Nagyon úgy fest a jelenlegi politikai helyzet, hogy a tb támogatott lombikok száma az elkövetkezendő időben a Kaáli intézetben nem fog növekedni (sajnos átveszik az állami intézetek ezeket a kvótákat) ezért elképzelhető hogy a közeljövőben csak a tehetősebb párokat, vagy a külföldieket fogja ellátni az intézet.
- 2 éve a dán spermabotrány miatt megtiltották a külföldről behozott spermiumokat, ezért le kellett állítani több kezelést. A párok donor nélkül maradtak: "magyar nőbe magyar spermát" cikkeztek az újságok. Ezt követően az intézet gyors spermadonor gyűjtésbe kezdett, a professzor úr saját baráti társaságából is kereste a leendő donorokat.
Elképzelem ahogy megkérte a fiatal mannschaftjait hogy a Balaton meghódítása után bűvöljék kicsit a félszemű kígyót :D

Miután összeszedtek közel 1000 mintát és bevizsgálták azokat, addigra elmondása szerint ismét lehetett külföldről donort behozni (én egyébként ezt nem így olvastam az interneten, tudtommal behozni lehet, de még mindig illegális a használata) mellesleg a tb nem finanszírozza a donorlombikot, aminek borsos az ára, 450.000 ft.
Ha a sikerességi rátájukat nézzük (35-40%) akkor már rég terhesnek kellene lennem, de hát biztos én vagyok a kivétel.

Elhangzott az is, hogy túl későn mennek hozzájuk a gyerekre vágyó sorstársak, így már sokszor a hölgyek elkésnek, mert öregedett petesejtből nehézkesebb egészséges gyereket szülni.
Szóba került a béranyaság és a petesejtdonor is. Előbbi hazánkban illegális, utóbbi akkor jöhet számításba, ha a leendő anyuka már jócskán benne van a korban, hiszen akár 50 évesen is lehet szülni donorpetesejttel.
Sok-sok érdekességről volt szó, most már hirtelen nem jut eszembe a többi.
Kérdezni nem mertem, mert mindenhol kameráztak, fotóztak :D
így is picit kellemetlen volt, mert a környezetünkben ez a téma nem publikus. De nem tudtam volna kihagyni ezt a különleges találkozást.
Egyébként 3 éve költözött haza Amerikából 43 év után, és most a Gellért-hegyen él egy gyönyörű panorámás házikóban a szintén nőgyógyász feleségével.
Örülök hogy ilyen remek orvossal gazdagodhatott a világ és büszke rá kicsiny országunk.
Sajnos nagyon rontom a statisztikájukat.
Ez már változni nem fog, de azért boldog lennék, hogyha már mi is sikerrel járnánk.

1 megjegyzés: