2016. december 22., csütörtök

Az implantációs ablak

Pár napja foglalkoztat ez a téma, miután egy sorstárs (Pinkman) blogján elcsíptem némi információt.
Mi is az az implantációs ablak?
Tulajdonképpen nagyon egyszerű a válasz.
A méhnyálkahártyának az az állapota, amikor képes az embriót befogadni.
Mivel az endometrium a ciklus alatt óriási átalakuláson megy keresztül, csupán pár napig alkalmas beágyazódásra.
Szóval mintát vesznek a nyálhahártyából adott napokon és megvizsgálják a benne található géneket. Ebből kiderítik, hogy mikor lenne optimális beültetni az embriót. Elképzelhető. hogy ez az időpont nem esik egybe az embrió életkorával (pl. 2 napos embriót elképzehető hogy ovuláció után nem 2, hanem akár 5-6 nappal ideális visszaültetni, mert akkorra lesz befogadóképes a nyálkahártya)
Érthető, hogy felcsillant a szemem, újra reménykedni kezdtem és felkerestem a kutatást végző orvost.
Sajnos rossz híreket közölt...
Még kutatási fázisban van Magyarországon a dolog.
Csupán 5 intézmény vesz részt a projektben (természetesen ahova én járok az pont nem....milyen meglepő)
Bp-en januárban indul a mintavétel, de külsősöknek nem engedélyezett, csak az 5 intézménybe járó betegek vehetnek részt benne.
3 Kaáli (Győr, Debrecen, Tapolca) és Róbert Károly Mkórház, Forgách Intézet.
Azt az ígéretet kaptam, hogy dolgoznak már azon hogy mások is igénybe vehessék.
Viszont az tény, hogy még csak kísérleti fázisban van a dolog, folyik a kutatás ezzel kapcsolatosan.
Szóval ez így zsákutca, nem szeretném kivárni hogy rajtam is elvégezzék, lehet éveket kellene várnom, addigra meg szeretnék már terhes lenni :)

7 megjegyzés:

  1. Igenomix vegzi a vizsgalatot Spanyolorszagban. Raadasul tobb gent neznek, mint a magyar verzio, tehat lehet hogy megbizhatobb. Csak kell szervalnod egy dokit aki csinal biopsziat(ami elvileg in-office procedure) es el kell kuldened nekik DHL-lel vagy ilyesmivel.

    De ez csak azoknal mutatott elerest akinek egyeltalan nem volt meg beagyazodasa, tehat kemiai terhessege sem. En 7 sikertelen beultetes utan csianltattam meg de rendben van, tehat barmennyire vartam, hogy itt a bibi, nem igy lett. ERA tesztnek hivjak kulfoldon. 750 euro volt egy eve. ebben benne van hogy elkuldik Neked a mintatarolo uvegcset es asszem a visszafutar is fizetve van. Ha erdekel irj nekik. Elpekeszto rendesek es segitokeszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, hogy te miket nem tudsz :) köszi az infót! Egyszer volt egy 9-es hcg-m ET+13 körül 5 naposakkal, az nem tudom minek számít. Egyébként a mostaninál tuti a repesztő miatt volt pozitív... Lehet érdemes lenne kipróbálni ha a következő sem sikerül. Bár most azt tervezem hogy egyszerre kérem vissza a 2 és az 5 napost, hátha. Mindenesetre jó tudni hogy van ilyen lehetőség. Nálad azóta van siker?

      Törlés
    2. Kulfoldon elek es ott csinaltak. Meg en eleve mindent angolul olvasok, ugy keresek ra dolgokra. De ezt special a lombik dokim ajanlotta. A 9-es mar kemiainak szamit. Most fogom Pinkman miatt is megkerdezni az ottani laborvezetot, hogy mit tudnak kemiai terhessegnel is erdemes-e megcsinaltatni. Az alap tanulmanyban ami keszult naluk csak olyan nok szerepeltek tudtommal, akiknek 3 vagy tobb sikertelen beultetese volt, de ebbol is csak kb 25% nal derult ki, hogy az implantacios ablak el van mozdulva 1 max 2 nappal elore vagy hatra. Megirom ha van valasz. Sajna nincs sikerunk azota sem. Volt 3 beulti komoly immun tamogatassal is. Most ntezetet valtunk lehet ez kell nekunk. Meg nekunk olyan meg nem volt, hogy az osszes embriot(es altalaban eleg sok van nekunk) elinditjak 5 napig, mert ezt a nemet torvenyek nem engedelyezik(max 5ot lehet elinditani) igy mindig szinte az osszest 1 naposan lefagyasztottak, igy otl 6 fagyi es 3 friss beultink, de blasztot meg nem kaptunk vissza, ugyhogy ebbol most lett csak elegem, mert amugy remek hely volt.

      Törlés
    3. nálam az a 9-es hcg fagyasztott blasztoval volt, a többinél semmi :( lehet érdemes lenne akkor akár 6 naposig elvinni őket, vagy AHA-t csinálni és úgy visszakérni, sanszosabb hogy megmarad. Azt hinném hogy külföldön garantált a siker és sokkal alaposabban kivizsgálnak, mint itthon. Akkor nektek is egy nagy kalappal jövőre, remélem nem rontjuk tovább a sikerességi átlagot.

      Törlés
    4. Az a lenyeg ebben az esetben hogy a mehnyalkahartya egy nappal tobb vagy kevesebb ideig legyen kiteve progeszteronnak(mert annak a hatasara tortennek meg benne a szukseges genetikai es citokin alapu valtozasok. Az embrioval nem kell varialni. 6 naposan otthon amugy sem hiszem hogy elvallaljak, hogy elviszik. Tehat egy blasztot, vagy ovu+4 en visszatenni vagy ovu+6on(ebben az esetben csak fagyis cilus johet szoba). Itt sm vizsgalnak ugy ki. Ami extra volt, hogy a Nemetek nem kezdtek hozza a lombikhoz kromoszoma vizsgalat es mehtukrozes nelkul. Mondjuk ez mar tobb, mint otthon ha jol sejtem. De utana csak mondogattak hogy varjunk meg 3 sikertelen beultit es akkor nezelodjunk tovabb(en persze mar az elso utan mentem veralvadasos vizsgalatra meg alapimmunologiara, es amugy nagyon sokaknak egyszeruen csak nem sikerul az elso ketto, de a harmadiknal minden klappol, szoval megertem oket is, de van akinek amugy is kell a lelki bekejehez, hogy megcsinaltassa a vizsgalatokat. Ekkor mentem IR vizsgalatra es ott is kibukott a kozepes gond). Nagyon Bekes Karacsonty kivanok es akkor foly.kov jovore, remeljuk sikerrel.

      Törlés
  2. Sokaknak a győri Kaáli hozza meg a sikert ahol Körösi már most csinálja a biopsziát. Többször kell menni egy hónapban, az a hátránya. Sajnos nagyon nehéz hozzá bekerülni, sokszor kell hívni az intézetet, de megéri. Az 5. lombikot én is ott csináltattam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom hogy ő a legjobb, de szinte lehetetlen bekerülni oda :( még adok egy esélyt Budapestnek, aztán ki tudja mi lesz még

      Törlés