2019. május 29., szerda

Lombik sztorik

Egy kedves korombeli ismerősöm történetét szeretném megosztani veletek, hogy nem minden az, aminek látszik.
Hasonlóan sok sikertelen lombikon van túl, 22 beültetett embrióból egy sem tapadt meg, soha sem indult el a beágyazódás. Hol a hiba? Bejártak jó pár intézetet, elvileg minden rendben, vagy ha nem is tökéletes minden érték, de kezelve van.
Volt már neki office hysteroscopia, laparoscopia, hycosy, mindenki azt írta a leletre/zárójelentésre, hogy a méhével minden ok, semmi gond.
A leányzó a sokadik sikertelenség után (szuper megérzései lehetnek) elment a Czeizelbe 3D uh-ra, ahol kiderült, hogy 9-es stádiumú méhsövénye van.
Érthetetlen számomra, hogy ennyi év és ennyi vizsgálat, uh, lapar, hystero után , hogy a csudába nem tűnt fel senkinek ez a brutál szív alakú méh?
Nagyon sajnálom őket, nem csak az ablakon kidobott pénz miatt ( hisz már évekkel ezelőtt elfogyott az 5 tb támogatott lombikuk), hanem azért a sok gyötrelmes , idegőrlő várakozásért, az elvesztegetett évekért. Mikor megtudod tizedjére is, hogy megint nem sikerült. Nincs több remény, már nem hiszel benne, hogy valaha anya leszel. De nem tudod az okát, miért nem sikerült? Mit csináltunk rosszul? Miért ezt szánta nekünk a sors?
Sokan már rég feladták volna, de ő nem törődött bele és lám, csak rácáfolt több orvos diagnózisára és kiderítette a sikertelenség okát.
Ha igazságos az élet, akkor a következő stimulációja lesz az utolsó és egészséges gyerkőccel ajándékozza meg.

Gyerekkori barátnőmről is írnék pár sort. Minden sikertelen lombik után együtt sírt velem, bíztatott, imádkozott értem, támogatott. Akkor még nem voltak babaprojekten az angol barátjával. Aztán meg volt az esküvő, Angliába költöztek, vettek házat, minden ment úgy,  ahogy a nagy könyvben meg van írva. De a gyermekáldás nem jött :( ki gondolta volna, hogy nekik is ezt szánta a sors.
Mikor meglátogatott tavaly, elküldtem itthon a centrumlabba, a legfontosabb vv-kre, de többnyire minden rendben volt. Kint sajnos nem úgy mennek a dolgok , mint itthon. 2 éve arra ment el, hogy a háziorvos csak halogatott mindent, ott rajtuk keresztül lehet intézkedni,elindítani a folyamatot,  fura rendszer.
Végre tavaly elkezdődtek a vizsgálatok és közölték, hogy lombik lesz. DE, csak 1 stimulációt fizet az állam, 35 év alattiaknak. Ha 35+-os vagy, nyisd a pénztárcád.
Szóval tegyük össze a kis kezünket, hogy itthon ilyen gavallérok, mert bizony más országokhoz képest élen járunk. A leszívás borzasztó élmény volt, utána napikig ömlött belőle a vér. Szerintem egy durva túlstimut is összehoztak neki. Sajnos nem sikerült, nem lett terhes :(
Most ott tart, hogy maradt 4 embrió, amiből 1-et potom 2000 fontért visszaültetnek spontán ciklusban. Mégis mi kerül majdnem 800 ezer forintba egy embrió transzferon????!  Nagyon drukkolok neki, sikerülnie kell!
Kint megfizethetetlen egy fizetős komplett ivf. Becsüljük meg, hogy itthon ennyi lehetőséget kapunk.

15 megjegyzés:

  1. Na igen, és az USÁ-ban még ennél is sokkal rosszabb a helyzet, mert ott nincs is állami tb, és csak akkor tud az ember lombikot meg hasonlókat megengedni magának, ha a magán egészségbiztosításából futja rá... rengeteg az online gyűjtés IVF-re, inszemre :(
    Amellett, hogy ez nagyon kegyetlen, közben ne felejtsük el, hogy túl van népesedve a bolygó, szóval valahol érthető, hogy a legfejlettebb országokban ez a hozzáállás :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. https://qubit.hu/2019/06/01/kell-e-foglalkoznunk-a-tulnepesedessel-es-ha-igen-akkor-miert-nem?

      Törlés
    3. köszi, ez nagyon érdekes!

      Törlés
  2. Hű, Vera, nagyon meredek egy lapon említeni a lombikot meg a túlnépesedést... úgy látszik, te még nem élted át, milyen az, amikor az ember bármit, de tényleg bármit megadna azért, hogy édesanya lehessen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem ismerjük egymást, szóval légyszi ne ítélkezz fölöttem. évek óta próbálkozunk és túl vagyok egy vetélésen, szóval de, tudom, milyen. én csak azt mondtam, hogy ha az összképet nézzük, érthető, hogy nem mindenhol támogatják, hogy még több gyerek szülessen - amellett, hogy ez borzasztóan kegyetlen (ahogy írtam is). szerintem is szörnyű, csak van rá racionális magyarázat.

      Törlés
  3. Teljesen egyetértek Sunshine Reggae-vel. A sok év alatt sok mindent kaptunk, de ez így ismeretlenül is elszomorít...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "kaptunk"? kik? szerintem sehol nem írtam, hogy a lombik rossz. és én is "hozzátok" tartozom, sajnos.

      Törlés
    2. Veraval ertek egyet. En ugyan nem lombikoztam, de keservesen megkuzdottem az anyasagert. A tulnepesedes kerdese nem egyeni esetekre lebonthato problema es nem is a csaladonkent 2-3 gyereket tervezoknek "szol", de a tudatos nepessegszabalyozas igenis irto fontos kerdes. Lehet, hogy Vera kommentje rosszkor jott rossz helyre, de a realitast tukrozi es teljesen igaz, amit ir. Nem kell senkinek magara vennie.

      Törlés
  4. Egyszerűen döbbenet. Hogy volt képük ráírni a leletekre, zárójelentésekre, hogy minden rendben egy 9-es stádiumú méhsövénnyel? Hogy tudtak ezek után orvosként működni? Ezt hogy nem lehetett észre venni? És ezek után hogy legyen az embernek bizalma az orvosokban?
    Annyira végtelenül elkeserítő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos ez bárkivel megeshet 🙁
      Ahogy írtad, elkeserítő a helyzet. Ezért kell résen lenni. Meg ugye van a másik véglet, személyes tapasztalat, rámondja ránézésre mindenféle mérés nélkül, hogy sövény ( megműti 150 ezerért -persze altatásban, így kimaradsz belőle) közben meg valószínű nem is volt sövény, de ez úgyse derül ki.

      Törlés
  5. Engem (azaz a méhemet) pont egy sövény műtét miatt tettek tönkre, szóval az sem mindegy, hogy ki csinálja. Nekem egy sarlatánt sikerült összeszednem :(

    VálaszTörlés
  6. Szerintem inkább az egészségügy általános helyzetével kellene szembeállítani a lombik finanszírozási kérdését. Hogy ha rákot diagnosztizálak nálad (ami egyébként gyógyítható volna) azért nem jut pénz (MRI gép, műtő, gyógyszer, orvos) a te kezelésedre mert azt "elköltötték" lombikra.

    Nekem egyébként lombikkal lett gyerekem, nem Magyarországon, teljesen mi finanszíroztuk 9,5 millió Forintba került (amit nem örököltünk hanem 10 év alatt spóroltuk össze) egy olyan országban ahol viszont van (még) pénz gyógyításra ha szükség van rá. Persze ott is romlik a helyzet.

    A lombik kezelések költségeinek egyébként szerintem bele kellene férnie abba a bődületes pénztömegbe amit a gyógyszergyárak keresnek, vagy a genetikai kísérleteket kutatásokat finanszírozó pénzkeretekbe.
    És e mellett kellene egy állami szabályozás hogy ez megfelelően zajlodjon és pl. ne legyen ilyesmi hogy kiveszik a nemlétező méhsövényt mert ki tudod fizetni a magán műtét árát. Vagy ami a halálom, 18 petesejt, 15 embrió és évek alatt ültetgetik be 50 ezerért hogy "ne fogyjon a tb keret".
    Magyarországon nincs is érdekében az orvosnak hogy a leghatékonyabb/leggyorsabb módszert válassza.

    Önmagában az IVF szuper mert egy csomó lehetőséget nyújt orvosoknak, kutatóknak hogy vizsgálják az emberi szervezet működését, stb.
    Az nem jó, hogy ebből mennyi mellékjövedelmet szereznek tisztességtelenül rengetegen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek veled!
      Megkérdezhetem, hogy melyik országban lombikoztatok és ez a 10 millió ft hány lombik ára volt?
      Visszasírom azt az időt, amikor 50-60 ezer ft volt itthon egy Fet. Most nem tudom a kaális árat, de nekem 2 éve is 150 ezerbe fájt😳
      Lehet csak egyes magyar orvosokba van belekódolva ez tisztességtelen hozzáállás. Vannak azért rendes dokik is, akik a hivatásuknak élnek.
      De ettől függetlenül még mindig jobbnak találom az itthoni egészségügyi helyzetet, mint sok külföldit. Nem véletlenül jár haza mindenki pl fogat csináltatni.

      Törlés
    2. Igen van ilyen és olyan orvos is, csak az ember találja meg azt aki tényleg lelkiismeretes és ért is hozzá.
      A fogászat ára külföldön már nagyon elszállt.

      Viszont Nyugaton ha komoly betegség (pl rák) merül fel, egyből megy a vizsgálat, kezelés, itthon meg hónapokat kell várni és sokan azért halnak meg.


      Mi Kanandában éltünk. Nekünk volt egy stimu, abból két beülti (a második sikerült csak vetélés lett) és akkor javasolták a donor petesejtet (tudom ez Magyarországon nem működik igazán legálisan) mondván hogy ne fizessünk tovább mert annyira kicsi az esély. Nálunk is férfi ok volt eredetileg csak én közben megöregedtem.
      És képzeld a donorpetesejtes lombik pont annyiba került mint a saját stimus. Csak a fagyasztott petesejt szállításának a költségével volt több.
      Na ilyenkor modom hogy itt valami nem stimmel az árakkal, mert a donornál még magának a donornak is kell fizetni és a donor intézetet is fennt kell tartani.
      Viszont ott érdekeltek voltak a sikerben.
      Összesen a 3 került egyébként nem egészen 10 millióba.
      De sokkal komolyabb sikerráták voltak kint, pedig előzetes vizsgálatot sem csinálnak annyit. Szerintem az embrióval kapcsolatos technológia jobb.

      Törlés