2020. július 24., péntek

Műtét pipa

Végre eljött a mandula műtét ideje, már nagyon vártuk. Kicsit féltem, hogy majd a covid mizéria megint esetleg közbeszól és el kell tolni. 
2 nappal a dátum előtt kellett mennünk a Heim Pálba vv-re és covid tesztre. Nagyon izgultam, hogy sikerül-e reggeli pisit gyűjteni :) Hogy is mondjam, a bilizés még nagyon kezdeti fázisban van és a hajnali 4:30-as időpont nem igazán alkalmas rá, de sikeresen összehoztuk. A pcr teszt szerencsére negatív lett így zöld utat kapott Ricsi a beavatkozáshoz. A műtét reggelén, amikor elfoglaltuk a szobánkat kicsit pánikba estem, mert a papíron fotelágy szerepelt (amin alhatok) de mikor beléptünk a 8 fős kórterembe, fotelnak nyoma sem volt.... csak egy-két fapados széket láttam. Végül kiderült, hogy ha marad üres ágy, azt mi anyukák is birtokba vehetjük (így is lett szerencsére)

Maga a műtét úgy nézett ki, hogy a tökmag kapott cataflamot kis kanálból, illetve egy kis varázsitalt fecskendőből, aminek a hatására be kellett volna bódulnia. Hát nálunk nem igazán hatott, mert amikor elvitték a műtőbe, az egész épület az ordításától zengett. Valószínű akkor szúrták be a branült.
Nagyon izgultam a műtét alatt, főleg miután a doki kijött (minden rendben volt) de Ricsi még mindig bent volt. Kb 25 perc telt el (egy örökkévalóságnak tűnt) mikor nyílt az ajtó és ölben hozták a síró, vérző gyerekemet. Nem szóltak semmit, csak hogy nem mehetek be a kórterembe. Mindenféle infúziókat csatlakoztattak rá, Kukacka pedig üvöltött és rúgkapált. Végül behívtak és megkértek ültessem a gyereket az ölembe és fogjam le. Ez akkor lehetetlen küldetésnek számított, mert a kisfiam úgy viselkedett, mint akit megszállt az ördög. Én ilyet még nem láttam, mintha a legdurvább hisztijét felszoroznám 100-zal. Hihetetlen, mekkora erő van egy 2 évesben. Azért kellett lefognom, mert hörgőtágítót kellett neki adni egy maszkon keresztül, mivel kiderült hogy műtét közben előjött a kruppja. Majdnem 1 órába tellett, mire sikerült megnyugtatnom és észhez tért, megismert. A nap további része sem volt kellemes, sztereóban sírtak a gyerekek, egymást ébresztgették. 
Az ebédjük nem volt nagy durranás, leves és tejbegríz, amit nem evett meg senki. Lehetett bevinni nekik kaját, de nem szóltak előre, hogy mit. Csak pépeset kaphattak, ami nem piros (joghurt, túrókrém, gyümölcspüré, puding) Pechemre a gyerek kiszúrta a túrós rétest a szekrényen, így volt ismét hisztiroham, hogy nem eheti meg, mert darabos.
Az éjszaka során megint kruppos rohama volt többször is (állítólag az a cső okozza, amit bedugnak műtét alatt a torkába)
De túl vagyunk rajta és ez a lényeg. Másnap reggel mikor megkaptuk a zárót, nagyon boldogan suhantunk haza. Remélem nem kell többet visszajönni. 

Tudom, még nincs 2 napja, hogy itthon vagyunk, de kicsit aggaszt valami. 
Mióta hazajöttünk, Ricsi nem akar aludni..... Képtelen vagyok elaltatni, de se G, se anyukám nem tudta. Korábban hatalmasakat tudott napközben szundítani, de most folyamatosan pörög. Napközben rohangál,  mindent csinál, csak ne kelljen egy helyben ülni. Pedig felhívták rá a figyelmem, hogy nincs ugrabugra, hajolás, futkározás stb. mert vérezhet az orra. De marhára nem fogad szót ez a kis duracell nyuszi. Ma is megpróbáltuk elaltatni úgy, hogy elmegyünk kocsikázni. Amikor át akartam tenni a gyerekülésből az ágyba, megszállta a kis ördög és sírásba kezdett. Talán a műtét utáni rossz élmények még dolgoznak a kis elméjében? Érthetetlen , hogy nem fárad el, így csak 7-8 órát alszik egy nap.
Próbálok neki mindenféle kreatív nyugis játékokat, feladatokat csinálni. A mai termés egy színes rizses matatós dobozka.

6 megjegyzés:

  1. Szia Hunti! A lányom orrgarat manduláját tavaly, a torokmandulát pedig egy hónapja vették ki. Most 5 éves és az alvását megzavarta a műtét, nehezebben altatható. Ő is mindkét műtét után ördögien kell, azt mondták az altatószer oka. Nálatok mindkét manduláját kivették vagy csak az orrgaratot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy leírtad. Már kezdtem pánikba esni, hogy miért nem alszik. Egész nap megy a rohangálás, pörgés, de nem üti ki magát. Este komoly kihívás elaltatni. Nálatok meddig tartott ez a kaotikus állapot? Mintha kezdene javulni, de nem akarom elkiabálni. A kislányodnak a műtét után megszűntek a tünetei?
      Ricsinek csak orrmandula volt, ilyen kis korban nem is csinálnak garatot.

      Törlés
  2. Nálunk az orrmandula műtét után két héttel állt vissza a normális alvás. Most a torokmandula műtét után egy hónap kellett a rend visszaállásához. A lányomnak mindkét mandula légzési nehézségeket okozott. Ezek megszűntek a műtét után. Mellette az is gond volt, hogy állandóan náthás volt, ez ősszel remélem nem jön újra. Plusz még most könnyebb inni neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegnap voltunk kontrollon és kiderült hogy duzzadt a nyálkahártya. Kapott este orrsprayt és csodák csodájára, már picit javult a helyzet, éjjel volt kicsi orrlégzés is :)
      Nektek ki csinálta a torokmandula műtétet? Most mondta a doki, hogy Ricsinek is nagyok a mandulái és bezavarhat a légzésbe...
      De még túl pici lenne a műtéthez. Durva, hogy egy hónap volt a felépülés, biztos nagyon megviselte a kislànyod

      Törlés
    2. A lányom Pécsen műtötték Dr.Ráth Gábor. Mi Pécs mellett lakunk. Itt is 3 év alatt csak vészhelyzetben műtik a torokmandulát. A teljes mandulákat vették ki ezért tartott tovább a gyógyulás. Ha csak kisebbítik, akkor hamarabb gyógyulnak a kicsik. Az étvágya 2 hét alatt tért vissza, a hangja folyamatosan változott egy hónapon át. Fizikailag aktív lett hamar, csak fékezni kellett a bevérzés miatt. Az idősebb gyerekek jobban szenvedtek.

      Törlés