2020. június 12., péntek

Mit nem hallok?!

Rég nem jelentkeztem, valahogy nem jutott idő a blogolásra. Pedig sok minden történt velünk.

Februárban gyanús lett, hogy a kis tökmag még mindig alig mond szavakat, ráadásul egyre jobban horkol, már a bölcsiből is szóltak, hogy zeng a szoba tőle. Sokat volt nyitva a szája, nekem fura volt, hogy egy ideje nem látok a fülében zsírt. Gyanakodtam, hogy valami nincs rendben a hallásával, mert sokszor nem figyelt arra, amit mondok. Végül anyós tette fel az i-re a pontot, mert közölte, hogy G-nek kivették az orrmanduláját 3 évesen, nem mondtuk? :D ..... mindig mindent utólag tudok meg.
Szóval felhúztam magam és másnap felvittük a kis tökit a Heim Pálba, mert itt a városban szabin volt a fül-orr gégész. Megvizsgálták a fülét, torkát, de nem vitték túlzásba - téli szezonba úgyis mindenki beteg-  végül kisírtam egy szteroidos orrsprayt. Na az orrspray olyan szuper volt (NASONEX), hogy 1 hét használat után Ricsi villámgyorsan elkezdett tisztán szavakat mondani. Közben eljutottunk a helyi fül-orr gégész magánrendelésére is, aki tympanometriát is csinált, ahol igazolta hogy nem átjárható a füle, fülkürt gyulladása van. Egy vagyont hagytam a boltban/patikában. A fülmelegítős thermo sapkától kezdve az orrballonon át az orrspraykig minden vackot felírt. 1 hónapig ment sok fújci, rengeteget fejlődött, énekel, szavakat fűz össze.
Pont a 2. szülinapján, hétfőn kellett volna visszamenni kontrollra, amikor is beütött a korona karantén- home office - bölcsi zárás.
Fel volt adva a lecke, gyerek mellett belevágni a digitális oktatásba, online órákat tartani, plusz főzőcskézni, érdemben Ricsivel foglalkozni. Irtó nagy mázlim van, hogy a szüleim ahelyett, hogy magukra zárták volna az ajtót, bizonyos napokon bevállalták az unokákat :) így kialakult egy rend és szuper jól vettük az akadályokat. 
Közben volt egy brutális ekcémás hónap is, nem tudom már mire allergiás a gyerek, de valamire nagyon. Befizettem egy online bőrgyógyászos konzultációra, ami fabatkát sem ért. Végül elvittem allergia vizsgálatra a törpét, hátha okosabbak leszünk, jól megszurkálták (itt nagyon pancserok a gyerekosztályon......) de hiába, minden negatív lett.
Az ekcéma a sztroidos krémek/antihisztamin hatására egész jól elmúlt, viszont ki tudja mikor lángol fel ismét. Ráadásul úgy vakaródzott hetekig, mint aki bolhás.
Azóta visszatértünk a régi kerékvágásba, újra indult a bölcsi, az orrsprayk elfogytak és újra nyitott szájjal alszik, horkol Ricsike :D
Most már a gratis az, hogy a nyála is ömlik és nem engedi a fogmosást sem.
Szerencsére a hallása rendben, de ez az orrmandula dolog aggasztott, így a héten elvittem ismét fül-orr gégészhez, de ezúttal már a Heim Pál osztályvezető orvosához magánrendelésre. Egyből azt javasolta, hogy ki kell venni s.o.s az orrmandulát, valószínű az a gócpont. A torokmandulája is hatalmas, gondolom az állandó nyitvatartott száj okozza.... bemegy a sok baci.
Szóval így állunk most! Júliusban lesz a műtét, 1 napos bent fekvős altatós :( remélem hogy utána már minden rendben lesz.

A lombik egyenlőre nem téma itthon. Az az igazság, hogy most így jól meg vagyunk, a fagyi manók pedig megvárnak.
Még télen kértem beutalókat vv-re, de valahogy emiatt a COVID mizéria miatt nem tudtam elmenni, mostanra meg biztosan le is jártak.
Majd ahogy az élet hozza, vagy lesz folytatás vagy nem :)

1 megjegyzés:

  1. A kislányomnak is kivették tavaly az orrmanduláját, és ha már aludt, felszúrták a füleit és kiszívták a savót... Konkrétan decibelekben lehetett mérni a hallásjavulást. Ő nem volt még 4 éves, mikor itt a szuper fülésznéni mondta, hogy akkor orrmandula ki. A Jánosban műtötte Zaránd doki, 1 nap az egész, de utána nyugton tartani 10 napig a gyereket, nagyobb kihívás volt.
    Azóta a torokmandulája sokkal nagyobb - mivel csak az dolgozik, de arányaiban így is sokkal kevesebb ovis bacit hord haza.
    Ja, nálunk az altatós néni, Szilvi tök rendes volt, a műtőajtóban altatta el a gyereket apa kezében - ez durva, hogy pillanatok alatt alszik el...
    Kitartást és gyors gyógyulást!!!

    VálaszTörlés